Telefoonnummer:
0570 - 54 11 15
Telefoonnummer: 0570 - 54 11 15

Sterilisatie van de man (vasectomie)

Patiënteninformatie

Sterilisatie bij de man (vasectomie)

 

Inleiding.

Er zijn verschillende mogelijkheden om ongewenste zwangerschap te voorkomen, bijvoorbeeld de anticonceptie pil, het condoom, het spiraaltje of sterilisatie. In overleg met uw huisarts heeft u besloten te kiezen voor een sterilisatie.

Het grote verschil tussen de drie eerst genoemde methoden en sterilisatie is dat sterilisatie een definitieve anticonceptie methode is. Een sterilisatie is dus alleen een goede keuze wanneer u zeker weet dat u geen kinderen (meer) wilt.

 

Wat is een vasectomie?

Een vasectomie is een operatieve ingreep waarbij de zaadleiders worden onderbroken. Hierdoor kunnen zaadcellen uit de testikels niet meer bij de zaadvloeistof komen. De ingreep is definitief.

 

Voorbereiding.

 • Om infectie te voorkomen wordt u verzocht de avond voor de ingreep de balzak helemaal te scheren. Het is prettig dat u voor de tijd doucht.

 • U hoeft niet nuchter te zijn voor de ingreep omdat u plaatselijk verdoofd wordt.

 • Wanneer u bloedverdunnende middelen gebruikt, zal dit in overleg met uw arts al enige dagen van tevoren gestaakt zijn.

 • Er wordt afgeraden zelf auto te rijden na de ingreep, wij adviseren u daarom niet alleen te komen.

 • Neem een strak zittende onderbroek of zwembroek mee. Deze moet u tot 24 uur na de ingreep aanhouden.

   

  De sterilisatie (vasectomie).

  Onder plaatselijke verdoving maakt de huisarts een kleine sneetje links en rechts in de balzak. Van beide zaadleiders wordt vervolgens een stukje verwijderd en de uiteinden afgebonden.

  Tijdens de ingreep ervaart u een wat trekkend gevoel in de liezen, omdat daar de zaadleiders doorheen lopen. De ingreep duurt tussen de 30 en 60 minuten.

   

  Na de sterilisatie (vasectomie).

  Om een nabloeding te voorkomen, is het beter de rest van de dag rustig aan te doen. Als de verdoving is uitgewerkt, kan het gebied rond de balzak en de liezen pijnlijk worden. U kunt hier een pijnstiller voor nemen (bijvoorbeeld 2 Paracetamol van 500 mg). De dag na de sterilisatie kunt u in het algemeen weer uw dagelijkse werkzaamheden oppakken. De eerste dagen na de ingreep moet u echter wel zware werkzaamheden vermijden. Gedurende ongeveer 5 dagen na de sterilisatie kunt u beter niet fietsen, sporten, zwemmen of zwaar tillen. Daarnaast wordt afgeraden om tijdens de eerste week na de ingreep geslachtsgemeenschap te hebben.

  Houd er rekening mee dat u de eerste tijd na de ingreep nog vruchtbaar bent!

   

  Complicaties.

  De eerste dagen na de operatie kunnen bloeduitstortingen (kenmerken: pijn, zwelling, donkere verkleuring van de huid rond e balzak en penis) optreden. In de regel verdwijnen deze vanzelf. Bij sterkte zwelling dient u uw arts te raadplegen.

  Infecties zijn zeldzaam maar kunnen optreden. U herkent dit aan pijn, roodheid rondom de wondjes, of vieze afscheiding uit de wondjes. Raadpleeg uw arts bij verdenking op infectie.

  In het eerste jaar na de ingreep kan door lekkende zaadcellen op de plaats waar de zaadleider is afgebonden een zwelling ontstaan: een zogenaamd spermagranuloom. Meestal verdwijnt dit vanzelf. Een enkele keer moet het operatief verwijderd worden. Bij ongeveer 5% van de mannen kan chronische pijn in de balzak optreden.

  Bij onderstaande verschijnselen is het raadzaam om contact op te nemen met Huisartsenpraktijk Apenhuizen op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur (telefoonnummer 0570 – 541115). In de

  avond-, nacht- en weekenduren kunt u bellen met de Huisartsenpost in Deventer (telefoonnummer 0570 - 501 777). Dit geldt echter alleen wanneer u patiënt bent in de regio Deventer! Indien u elders woont neemt u contact op met de Huisartsenpost van uw regio.

 • Koorts (> 38,5oC)

 • Flink gezwollen balzak

 • Hevige pijn

 • Wondje dat blijft bloeden.

   

  Spermacontrole.

  Controle vind plaats 3 maanden na de ingreep. U dient tot dei tijd de gebruikelijke anticonceptie in acht te nemen.

  U krijgt een plastic potje en een laboratoriumbriefje mee voor de spermacontrole. Na 3 maanden kunt u het potje met sperma en het ingevulde aanvraagformulier op maandag tot en met vrijdag van 08:15 uur tot 08:30 uur afgeven bij het Fertiliteitslaboratorium (route 125). Het sperma moet binnen 2 uur worden afgegeven. Neem uw patiëntenpas mee.

  Voor het betrouwbaar kunnen uitvoeren van het spermaonderzoek, is het nodig dat u onderstaande instructies nauwkeurig opvolgt. Het is van belang dat u tussen de 2 en 7 dagen (bij voorkeur 3 dagen) voor het onderzoek geen zaadlozing heeft gehad.

   

  Opvangen sperma:

 • De penis van te voren goed reinigen met water, zonder zeep en goed afdrogen.

 • De zaadlozing opwekken door middel van masturbatie.

 • Zorg ervoor dat de gehele zaadlozing in het potje komt.

 • Zorg ervoor dat het potje op kamertemperatuur blijft.

 • Let er tevens op dat u het bijbehorende formulier ingevuld samen met het potje inlevert bij het Deventer Ziekenhuis. U moet dit binnen het uur inleveren!

  De uitslag kunt u na een week opvragen bij Huisartsenpraktijk Apenhuizen, telefoonnummer 0570-541115.

   

  Kosten.

  De kosten voor de sterilisatie zijn €300,00. U ontvangt een declaratie waarop een rekeningnummer staat vermeld waarop u het bedrag kunt overmaken.

   

  Mocht u nog vragen hebben, stel ze dan gerust aan uw behandelend arts of aan de assistente.

  Voor aanvullende informatie kunt u kijken op www.thuisarts.nl.

 

Klik hier voor een beschrijving met illustraties van de ingreep. De foto's zijn gemaakt in de eigen praktijk.

 

Contact

Spoednummer 0570-541115 toets 1
 

Huisartsenpraktijk Apenhuizen

Looweg 33 D
7437 RP Bathmen
Telefoon:
0570-541115
Receptenlijn:
0570-541115 toets 2
Fax:
0570-543626
Routebeschrijving >

over de praktijk